Tegeltjeswijsheid: laat een doel hebben niet je doel zijn!

Laat een doel hebben niet je doel zijn!

Ik ben opgevoed met de woorden: ‘Geen doel hebben is de zekerheid dat je het niet bereikt!‘ Dat klinkt best logisch, toch? Ook nu hoor ik mensen nogal eens zeggen: ‘Zonder concreet doel weten we niet hoe we aan het werk moeten‘. Daar heb ik best begrip voor!
Tegelijkertijd bekruipt mij het gevoel dat het fanate werken aan een doel juist belemmerend kan werken. Vooral als dat ook nog eens een gezamenlijk doel moet zijn. Die focus op het zalige doel zorgt voor veel discussie en vertraging. Dus worden er zogenaamde tussendoelen en tijdslijnen benoemd;  het opknippen in kleine stappen zou beter werken, maar de onrust wordt er slechts groter van.
Je voelt ‘m al aankomen: Ik ben niet zo van het centraal stellen van al die doelen! Natuurlijk is het fijn om een ‘stip aan de horizon’ te hebben; dat geeft immers richting, een koers.

Maar je kunt ook op een meer oosterse wijze naar die stip toe: Je benoemt (solo of samen) een droom in je achterhoofd en vertrouwt erop dat die droom realiteit gaat worden. Ondertussen doe je gewoon je ding. Je zult zien dat elk stapje dat je zet onbewust bijdraagt aan het verwezenlijken van die droom. Heb daar gewoon vertrouwen in. En geniet ondertussen volop van alles wat op je pad komt!

Waarom deze tegeltjeswijsheden blog?

Na een halve eeuw leven in trainings-en coachingsland is het voor deze Annelies Tegel tijd geworden om haar wijsheden met haar volgers te delen. Dus blijf deze blog volgen want er komen nog heel veel wijsheden van Tegel, waar ook jij je voordeel mee kunt doen.

1 Reactie

  • Josien Sneek
    Posted 15 april 2019 15:30 0Likes

    Mooi geschreven, Annelies! Tja, dat loslaten vraagt wel iets van je. Zeker in deze tijd van het centraal stellen van targets. Toch inspireert je oosterse benadering mij in elk geval heel erg! Dromen, vertrouwen en genieten – dat klinkt goed. 🙂

Geef een reactie

trainersacademie

Hoe lang nog doe je met plezier je huidige werk, voor je huidige manager?  Misschien is de tijd aangebroken om voor jezelf te kiezen, voor een vak dat echt bij je past: Trainer, Coach, Trainer/Coach, Teamcoach of HRD Adviseur, maar dan professioneel. Kies daarvoor dan ook de eerste én de beste opleiding: Trainers Academie maakt er je vák van!

Onze opleidingen

Inschrijven nieuwsbrief