Oriëntatieworkshop ‘Trainen als vak’

Gratis oriëntatieworkshop Trainen als vak:

De eerstvolgende workshop vindt plaats op 29 oktober a.s. van 13.30 – 17.00 uur: schrijf je z.s.m. in want vol is vol! De workshop vindt ‘live’ plaats in Huize de Bannink, Banninkslaan 4 te Deventer (voldoende gratis parkeergelegenheid), maar is ook online te volgen Je krijgt van ons concrete handvatten waarmee je je eigen professionele ontwikkeling verder vorm en inhoud kunt geven en je maakt alvast kennis met enkele kerntrainers van het jaarprogramma. Heb je al enige ervaring met trainen opgedaan en smaakte dat naar meer? Of ben je nog volledig onervaren? Voor beiden garanderen wij een ontspannen workshop met verfrissende inzichten in je mogelijkheden met onze jaarprogramma’s.

Doelen

 • Je inzicht geven in welke fase van ontwikkeling als trainer je je bevindt
 • Je helpen eigen leerdoelen te formuleren voor het jaarprogramma
 • Je laten reflecteren op de betekenis van de te doorlopen ontwikkelingsfasen
 • Je laten kennismaken met vakbenadering, aanpak en opleidingswijze van Trainers Academie
 • Je leren kennen om samen te kunnen bekijken of het jaarprogramma je biedt wat je zoekt

Programma

 • Korte kennismaking
 • Brainstorm over het profiel van professioneel trainer
 • Waar sta je als professional en waar wil je over een jaar staan?
 • De vier ontwikkelingsfasen van de trainer
 • Je ambities en ontwikkelingstraject als professional
 • Past het deeltijd jaarprogramma bij jou?
 • Wat heeft TrainersAcademie je te bieden (vragenronde)
 • (bij de borrel:) Napraten over die laatste vraag

Verzorging De workshop, met maximaal 20 deelnemers, wordt vanuit TrainersAcademie verzorgd door eigen kerntrainers/coaches.    

Wil je:

 • ontdekken waar je staat als trainer of trainer?
 • de sfeer proeven bij TrainersAcademie?
 • een kerntrainer van het jaarprogramma leren kennen?
 • samen met gelijkgestemden praten over het vak van trainer?
 • gratis en zonder verdere verplichtingen ontdekken hoe het zou zijn als je het jaarprogramma tot trainer bij ons volgt?

Kom dan zeker bij ons langs voor deelname aan de (gratis) oriëntatie workshop (on- of offline) of voor een persoonlijk gesprek; we helpen je graag verder!

Ook voor beginnende trainers is er plek in ons jaarprogramma tot trainer. We gaan samen bekijken bij welke organisatie je het beste vlieguren kunt opdoen zodat je aan het einde van het jaarprogramma, tijdens het examen, kunt bogen op een flink portie ervaring! Je kunt na het jaarprogramma ook opteren voor onze regeling tot ‘werkgarantie’: we gaan dan een jaar met je aan de slag om je aan het werk te krijgen als trainer. Klik voor meer info op deze link: werkgarantie

Heb je al wat ervaring opgedaan met een training of workshop? Vaak zien we beroepstrainers-in-spé nog worstelen met de vraag: ‘Eigenlijk gaan de trainingen best goed, maar ik heb geen idee wat ik dan zo goed doe waardoor de training een succes is’. Herken je dat en wilt je ‘vaste grond onder je voeten’ hebben? Dat kan met ons jaarprogramma tot trainer door:

 • meer kennis te hebben van theorieën en methodieken
 • gerichte feedback te krijgen op je functioneren als trainer
 • te ontdekken wie je bent als trainer en wat je eigen trainingsstijl is
 • tijdens intervisiebijeenkomsten te leren van je collega studenten
 • (onbeperkt) gecoacht te worden door je persoonlijke coach tijdens de opleiding Ontdek zelf wat je nodig hebt tijdens onze (gratis) oriëntatieworkshop ‘Je ontwikkeling als trainer/coach’

Onze (gratis) oriëntatieworkshop ‘Trainen als vak” wordt maandelijks georganiseerd. Deze maand vindt de workshop plaats op donderdag 29 oktober a.s.. De workshops gaan door bij 6 of meer inschrijvingen. Wanneer je je hebt aangemeld, gaan we ervan uit dat je komt en worden de namen van de deelnemers met elkaar gedeeld. Laat het ons svp 24 uur van tevoren weten als je onverhoopt verhinderd bent. Dat scheelt een hoop misverstanden!

Locatie De workshops worden op wisselende locaties in het land gegeven. Voor de locatie van de eerstkomende: zie verder bij praktische informatie.

Nieuwsgierig? Meld je dan meteen aan voor deze workshop!

Wie verzorgen de workshop?

De kerntrainers

Deze workshop wordt verzorgd door kerntrainer Petra Aartsen en Annelies Tegel (tevens programma manager). Beiden zijn meer dan 15 jaar actief in het trainersvak.

Annelies Tegel

Annelies Tegel

Directeur en programma manager

Directeur en programma manager

Meer informatie over deze workshop

4 ontwikkelingsfasen van een trainer/coach

Praktische informatie over de oriëntatieworkshop ‘Trainen als vak” Tijden: donderdag 29 oktober a.s.  Tijd: 14.00 – 17:00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur en na 17.00 uur is er nog tijd voor een napraten bij een drankje.) Locatie: Huize de Bannink, Banninkslaan 4 te Deventer (voldoende gratis parkeergelegenheid en goed bereikbaar met het openbaar vervoer). Deze workshop kun je ook online volgen.  

Mogelijkheid voor Inschrijven voor het jaarprogramma Professioneel Trainer: Mocht je na de workshop besluiten dat je je wilt inschrijven voor het jaarprogramma tot trainer dan vind er in eerst instantie een persoonlijk (online)intakegesprek plaats.  Daarna start je met het volgen van de ‘Aanvliegroute’ Binnenkort vind je hieronder de geplande data voor het jaarprogramma die weer starten vanaf 1 november 2020:   Jaarprogramma Professioneel trainer:

 • Hier verschijnen binnenkort data en jaarprogramma voor de ‘vernieuwde’ blender trainersopleiding!
 •  Jaarprogramma Professioneel Trainer:
 • In 2020:
 • Start: op ieder gewenst moment in het jaar (vanaf 1 november 2020)
 • De planning voor de live dagen:
 •  Direct inschrijven kan ook: Het online inschrijfformulier vindt je hier. Je kunt dan direct starten met de Aanvliegroute.
 • Bij de inschrijfkosten zijn alle kosten inbegrepen, dus:
 • onbeperkte begeleiding
 • alle vakliteratuur
 • alle accommodatiekosten
 • participatie in deelnemersprojecten en intervisiegroepen
 • toegang tot TFC Trainingsmedia
 • toegang tot Learningstone, onze LMS
 • examen- en diplomakosten

Ook de eventuele financiering en fiscale kostenaftrek zien wij als je leerweg, dus wij helpen je er graag mee.

Reacties van deelnemers aan de workshop “je ontwikkeling als trainer/coach’: ‘ Ik heb genoten van de workshop. De twee trainers van Trainers Academie kwamen mij als zeer authentiek over en ik voelde geen enkele commerciële druk om besluiten te nemen voor een opleiding’. ‘ Petra en Annelies zijn allebei zeer gepassioneerde trainers, zelfs na al die jaren! Mooi om te zien en ook kreeg ik de indruk dat TrainersAcademie veel biedt wanneer je het jaarprogramma gaat volgen!’ ‘In korte tijd ontdekt waar ik nu sta als trainer-in-spe. Voor mij was dit dé manier om erachter te komen wat me te doen staat!’

Je hebt diverse mogelijkheden om je aan te melden voor de workshop ‘Trainen als vak’:

 • Je kunt je direct op deze pagina aanmelden (zie rode knop ‘aanmelden’)
 • Je kunt ook contact met ons opnemen via info@www.trainersacademie.com of per telefoon: 088-0082288 en dan melden wij je direct aan
 • Je kunt ook direct starten met de Aanvliegroute waarin je ontdekt of dit jaarprogramma je verder helpt in je ontwikkeling als professioneel trainer.
Download

Documentatie

Je kunt hier de volledige documentaties van de opleidingen Professional Trainer en Professional Trainer/Coach downloaden. Je vind hierin uitgebreide informatie over onze visie en missie, de inhoud van de opleidingsdagen, onze kerntrainers en de examendagen. Dus, laat een paar gegevens achter en lees alles wat je wilt weten over deze opleidingen!

Antwoord

Veel gestelde vragen

Wij hebben onze best gedaan om de meest gestelde vragen te verzamelen en op deze site te plaatsen samen met de antwoorden. Mocht jij een vraag hebben die we nog niet vermeld hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen; we beantwoorden je vraag graag persoonlijk. Bel ons direct via 088-0082288 of 06 27 654 467

Hoe vaak wordt deze opleiding gegeven?

De opleidingen Professional Trainer en Professional Trainer/Coach verzorgen wij twee keer per jaar: in het voorjaar (maart) en in het najaar (september of oktober). De opleidingen Professional Coach en HRD Adviseur starten in de maanden maart/april en oktober/november.

Het eerste verschil zit’m in het aantal opleidingsdagen: voor de trainersopleiding zijn dat er 20 (10 blokken van 2 dagen) en voor de coachopleiding zijn dat er 13 (13 losse dagen meestal op een dinsdag of donderdag). Verder leiden we tijdens de opleiding op om, samen met de groep, een leerproces te doorlopen waarbij de trainer de deelnemers  in de groep individueel stap voor stap begeleid. Als trainer heb je te maken met de groepsdynamica (denk aan onderstroom en weerstand). Je zult dus moeten weten welke interventies je kunt inzetten om het proces goed te laten verlopen. Als coach heb je te maken met een individu die een specifieke vraag heeft rondom werk, privé of persoonlijke groei. Belangrijk is dat je leert jezelf in te zetten in het coachingsproces en er te kunnen zijn, in het moment zodat je een coachee op alle niveaus kunt helpen. Als coach ben je zelf het belangrijkste instrument. Het is verstandig om onze (gratis) oriëntatieworkshops ‘Je ontwikkeling als trainer/coach’ of ‘Professioneel coachen’ te volgen om een goed beeld te krijgen van de verschillen. Meld je aan of kijk voor meer info op de volgende pagina van deze site: oriëntatieworkshops

Dat is ook lastig! Veel van onze documentatieteksten zijn door collega’s overgenomen en iedere opleider heeft tegenwoordig wel lovende testimonials. Om toch te ontdekken welke opleiding nou juist goed bij jou past ontwikkelden wij De Keuzewijzer, die je hier kunt downloaden. Wij hebben alle redenen waarom deelnemers voor ons kiezen eens op een rijtje gezet: ’20 redenen waarom deelnemers voor ons kiezen’. Misschien vind je het interessant om die eens te lezen? Klik hier voor de lijst: 20 redenen…

De achtergrond van onze deelnemers is zeer divers: van acteur tot beleidsmedewerker bij de overheid en van instructeur bij defensie tot flamingo danseres. In iedere branche wordt wel getraind! De gemiddelde leeftij van onze deelnemers ligt op 35+. Voornaamste criterium om in te kunnen stromen is of je minimaal HBO werk- en denkniveau hebt en of je leerwensen matchen met ons aanbod. Dat laatste zoeken we samen uit tijdens een persoonlijk intakegesprek van circa 1 tot 1,5 uur. Ons advies is om in gesprek te gaan met afgestudeerden; vraag de programmamanager Annelies Tegel of zij je met iemand kan koppelen die de opleiding heeft doorlopen of nog doorloopt. Zij helpt je graag!

Nee, dat is zeker geen belemmering! Je kunt je ook inschrijven voor onze opleidingen als je nog geen ervaring hebt. De groep stellen we zo samen dat de verhouding ongeveer 50% met trainingservaring is en 50% zonder of met weinig trainingservaring. Wij geloven erin dat zowel de ervaren als de onervaren deelnemers genoeg leren van wat onze kerntrainers ze aanbieden. We stimuleren wel dat je tijdens de opleiding vlieguren opdoet als trainer; het is zeker niet verplicht maar het helpt je ontzettend goed bij je ontwikkeling als trainer. Kijk maar eens op onze pagina met samenwerkingspartners; dit zijn de bedrijven/instellingen die bereid zijn je de vlieguren te geven: samenwerkingspartners

Ja, die vraag is best lastig! Het vraagt in ieder geval grondig onderzoek! Doe bijvoorbeeld eens onze gratis 360º feedbacktest en bespreek de uitslag met ons. En kom eens naar onze (gratis) oriëntatieworkshops toe: ‘Je ontwikkeling als trainer/coach’, Professioneel coachen’ of ‘Hoe kijk jij naar HRD?’. Je proeft dan de sfeer, ontmoet een kerntrainer, de programmamanager en je kunt alle vragen stellen die je wilt! Kijk hier voor meer info. Verder kunnen wij je in contact brengen met een afgestudeerde zodat je ook hem of haar kunt vragen naar de ervaringen. En misschien vindt je het interessant om eens langs te komen op een TA Friday (elke laatste vrijdag van de maand); daar lopen altijd wel een stel afgestudeerden rond! Als laatste mogelijkheid bieden wij je een (vrijblijvend) gesprek aan met de programmamanager om samen te onderzoeken wat je leerwensen zijn en of die passen bij ons opleidingsaanbod. Als dat niet zo is, zullen we je dat ook zeggen.

In principe schijf je in voor een opleiding die wordt afgerond met een (praktijk-) examen. Om dit examen te kunnen doen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

 1. Je bent 95% van de opleidingsdagen aanwezig geweest
 2. Je hebt de zes intervisiebijeenkomsten bijgewoond
 3. Je portfolio met daarin praktijkopdrachten is volledig en goedgekeurd door de programmamanager

Zodra je het examen met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een HBO-diploma van CPION met daarop de titel van ‘gediplomeerd trainer’ en een uniek registratienummer. Dat nummer wordt opgenomen in het Landelijk Register Deelnemers, bijgehouden door het bureau van CPION. Lees maar eens verder via de site van CPION om er achter te komen wat de certificering dan precies inhoudt.

Dat hangt ervan af welke opleiding je gaat volgen! Wij geloven echter niet in goeroe gedrag door de gehele opleiding door één trainer te laten verzorgen. Dus even heel concreet: Voor de opleiding Professional Trainer: 10 opleiders, 3 coaches en 2 examinatoren Voor de opleiding Professional Coach: 3 opleiders, 2 coaches en 2 examinatoren Voor de opleiding Professional Trainer/Coach: 13 opleiders, 3 coaches en 4 examinatoren Voor de opleiding HRD Adviseur: 4 opleiders, 1 coach en 1 examinator. Al onze examinatoren zijn externen, hebben dus hebben geen bemoeienis met de opleiding.  

1 Reactie

 • Barbara Rink
  Posted 4 april 2019 12:43 0Likes

  Hallo,

  Is er binnenkort ook een orientatie workshop in Amsterdam?
  Ik ben ook benieuwd naar de opleidingskosten van de trainer opleiding.
  Zou ik daar informatie over mogen ontvangen?

  Met vriendelijke groet
  Barbara RInk

Geef een reactie