Wat doen we?

Onze opleidingen

Antwoord

Veel gestelde vragen

Wij hebben ons best gedaan om de meest gestelde vragen te verzamelen en op deze site te plaatsen samen met de antwoorden. Mocht jij een vraag hebben die we nog niet vermeld hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen; we beantwoorden je vraag graag persoonlijk. Bel ons direct via 088-0082288 of 06 27 654 467

De opleidingen Professional Trainer en Professional Trainer/Coach verzorgen wij twee keer per jaar: in het voorjaar (maart) en in het najaar (september of oktober).
De opleidingen Professional Coach en HRD Adviseur starten in de maanden maart/april en oktober/november.

Het eerste verschil zit ‘m in het aantal opleidingsdagen: voor de trainersopleiding zijn dat er 20 (10 blokken van 2 dagen) en voor de coachopleiding zijn dat er 13 (13 losse dagen; meestal op een dinsdag of donderdag).

Verder leiden we tijdens de opleiding op om, samen met de groep, een leerproces te doorlopen waarbij de trainer de deelnemers in de groep individueel stap voor stap begeleidt. Als trainer heb je te maken met de groepsdynamica (denk aan onderstroom en weerstand). Je zult dus moeten weten welke interventies je kunt inzetten om het proces goed te laten verlopen.
Als coach heb je te maken met een individu die een specifieke vraag heeft rondom werk, privé of persoonlijke groei. Belangrijk is dat je leert jezelf in te zetten in het coachingsproces en er te kunnen zijn, in het moment, zodat je de coachee op alle niveaus kunt helpen. Als coach ben je zelf het belangrijkste instrument.

Het is verstandig om onze (gratis) oriëntatieworkshops ‘Je ontwikkeling als trainer/coach’ of ‘Professioneel Coachen’ te volgen om een goed beeld te krijgen van de verschillen. Meld je aan of kijk voor meer info op de volgende pagina van deze site: oriëntatieworkshops

Dat is ook lastig! Veel van onze documentatieteksten worden gekopieerd en iedere opleider laat tegenwoordig wel lovende testimonials zien. Ons advies is om in ieder geval je degelijk te oriënteren op de verschillende aanbieders door een (gratis) workshop te bezoeken. Wij bieden deze workshops al vanaf het begin aan: je kunt er ontdekken waar je staat in je ontwikkeling als trainer, coach of adviseur. Ook proef je de sfeer van het instituut en ontmoet al één van de kerntrainers. Let ook goed op of de opleiding erkend is en je dus een officieel diploma krijgt als je de opleiding hebt afgerond met een examen.
Een andere tip is om te checken of er wel genoeg wisselende trainers voor de groep optreden. De meeste opleidingen worden grotendeels uitgevoerd door de oprichter zelf en dat  beperkt jouw inspiratie om je eigen stijl als trainer te ontwikkelen. Meer tips vind je in de Keuzewijzer, die je hier kunt downloaden.

Wij hebben alle redenen waarom deelnemers voor ons kiezen eens op een rijtje gezet: ’20 redenen waarom deelnemers voor ons kiezen’. Misschien vind je het interessant om die eens te lezen? Klik hier voor de lijst: 20 redenen…

De achtergrond van onze deelnemers is zeer divers: van acteur tot beleidsmedewerker bij de overheid en van instructeur bij defensie tot flamingodanseres. In iedere branche wordt wel getraind! De gemiddelde leeftijd van onze deelnemers ligt op 35+.
Voornaamste criterium om in te kunnen stromen is of je werkt en denkt op HBO/WO-niveau en of jouw leerdoel matcht met ons aanbod. Dat laatste zoeken we samen uit tijdens een persoonlijk intakegesprek van circa 1 tot 1,5 uur.
Ons advies is om ook je oor te luisteren te leggen bij afgestudeerden; dus vraag programmamanager Annelies Tegel of zij je met iemand kan koppelen die de opleiding heeft doorlopen of nog doorloopt. Zij helpt je graag aan zo’n referent, in je eigen sector en soms zelfs uit je eigen organisatie!

Nee, dat is zeker geen belemmering! Je kunt je ook inschrijven voor onze opleidingen als je nog geen ervaring hebt. De groep stellen we zo samen dat de verhouding ongeveer 50% met trainingservaring is en 50% zonder of met weinig trainingservaring. Wij geloven erin dat zowel de ervaren als de onervaren deelnemers genoeg leren van wat onze kerntrainers ze aanbieden.

We stimuleren wel dat je tijdens de opleiding vlieguren gaat opdoen als trainer; het is zeker niet verplicht maar het helpt je zo ontzettend goed bij je ontwikkeling als trainer. Kijk maar eens op onze pagina met samenwerkingspartners; dit zijn de bedrijven/instellingen die bereid zijn je de vlieguren te geven: samenwerkingspartners

Ja, die vraag beantwoorden is best lastig! Het vergt in ieder geval grondig onderzoek!
Maar dat bieden wij je zeker: kom eens naar onze (gratis) oriëntatieworkshops toe: ‘Je ontwikkeling als trainer/coach’, Professioneel coachen’ of ‘Hoe kijk jij naar HRD?’ Je proeft dan de sfeer, ontmoet een kerntrainer, de programmamanager en je kunt alle vragen stellen die je wilt! Kijk hier voor meer info. Verder kunnen wij je in contact brengen met een afgestudeerde zodat je ook hem of haar kunt vragen naar de ervaringen. En misschien vindt je het interessant om eens langs te komen op een informele TA Friday bijeenkomst (elke laatste vrijdag van de maand); daar lopen altijd wel afgestudeerden rond! Als laatste mogelijkheid bieden wij je een (vrijblijvend) gesprek aan met de programmamanager om samen te onderzoeken wat je leerwensen zijn en of die passen bij ons opleidingsaanbod. Wanneer dat niet zo is, zullen we je dat ook zeggen en je verwijzen.

In principe schijf je in voor een opleiding die wordt afgerond met een (praktijk-) examen. Om dit examen te kunnen halen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

  1. je bent 95% van de opleidingsdagen aanwezig geweest
  2. je hebt de zes intervisiebijeenkomsten bijgewoond
  3. je portfolio met daarin praktijkopdrachten is volledig en goedgekeurd door de programmamanager

Wanneer je het examen met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een HBO-diploma van CPION met daarop de titel ‘gediplomeerd trainer’ en een uniek registratienummer. Dat nummer wordt opgenomen in het Landelijk Register Deelnemers, bijgehouden door het bureau van CPION. Lees maar eens verder via de site van CPION om te weten wat de certificering precies inhoudt.

Het aantal is afhankelijk van de gekozen opleiding, maar er is altijd diversiteit. Wij geloven namelijk niet in een goeroe-aanpak door de gehele opleiding door één trainer te laten verzorgen. Heel concreet kun je ongeveer de volgende bezetting verwachten:

Voor de opleiding Professional Trainer: 10 opleiders, 3 coaches en 2 examinatoren

Voor de opleiding Professional Coach: 3 opleiders, 2 coaches en 2 examinatoren

Voor de opleiding Professional Trainer/Coach; 13 opleiders, 3 coaches en 4 examinatoren

Voor de opleiding HRD Adviseur: 4 opleiders, 1 coach en 1 examinator.
Al onze examinatoren zijn externen, dus onafhankelijk; ze hebben geen bemoeienis met de opleiding.

Hoe kunnen we je helpen?

Welke vragen heb je?