Tegeltjeswijsheid: Doen staat voor ‘de obstakels even niet zien’

Tegeltjeswijsheid: Doen staat voor ‘De obstakels even niet zien’
Als je kijkt naar de leerstijlen van Kolb dan valt op dat er naast de beschouwers en de beslissers ook doeners en denkers zijn. Doeners willen het liefst actief experimenteren en concrete ervaringen opdoen terwijl denkers liever abstract conceptualiseren en reflecteren, waarbij ze graag leren van theorieën en modellen. Denkers hebben voordat ze iets doen eerst vragen die ze willen stellen en bediscussiëren.
Ondernemers zijn doeners
Meestal zie je bij ondernemers de leerstijl doener dominant aanwezig zijn; dat betekent dat ze al snel te porren  zijn voor een goed idee en dan ook direct aan de slag willen gaan. Speak for yourself, hoor ik al roepen! Ook mijn leerstijl is namelijk die van een doener. Het fijne is dan ook dat ik, wanneer ik in de ‘doe-stand’ schiet, absoluut ook geen bezwaren of obstakels zie. En als dan iemand anders, misschien wel een denker of een beschouwer, mij vertelt wat er allemaal mis kan gaan, wil ik dat vaak ook niet horen, alleen maar omdat ik niet al op de rem wil trappen voordat ik mijn bestemming bereikt heb.
Experimenteren
Dat je met dat experimenteren builen en bulten oploopt neem ik op de koop toe. De spanning en kick die ik ervaar tijdens mijn experimenten vind ik zo waardevol dat ik de missers op de koop toe neem.
Je kunt je afvragen of mijn manier van leren effectief is; hoe kijk jij daar tegen aan? Welke stijl past bij jou en hoe werkt dat voor jou in de praktijk?

Waarom deze tegeltjeswijsheden blog?

Na een halve eeuw leven in trainings-en coachingsland is het voor deze Annelies Tegel tijd geworden om haar wijsheden met haar volgers te delen. Dus blijf deze blog volgen want er komen nog heel veel wijsheden van Tegel, waar ook jij je voordeel mee kunt doen.

1 Reactie

  • Linda
    Posted 6 oktober 2019 07:40 0Likes

    Leuk annelies en herkenbaar Groetjes van een andere doener

Geef een reactie

trainersacademie

Hoe lang nog doe je met plezier je huidige werk, voor je huidige manager?  Misschien is de tijd aangebroken om voor jezelf te kiezen, voor een vak dat echt bij je past: Trainer, Coach, Trainer/Coach, Teamcoach of HRD Adviseur, maar dan professioneel. Kies daarvoor dan ook de eerste én de beste opleiding: Trainers Academie maakt er je vák van!

Onze opleidingen

Inschrijven nieuwsbrief