Onbewust duurzaam ondernemen….

Onbewust duurzaam ondernemen…..

Duurzaam ondernemen en maatschappelijk ondernemen zijn mooie woorden die sinds een decennium op ieders ondernemersagenda staan.

Er is zelfs een ISO certificering (nr 26000) voor ontwikkeld, in september 2010 in het Nederlands vertaald.

Duurzaam ondernemen, door Wikipedia genoemd: een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet).

 

Hoe doet een kleine ondernemer dat?

Deze vraag stel ik mijzelf regelmatig: hoe kan ik, als kleine ondernemer, ook duurzaam ondernemen, hoe ziet dat er dan uit?

Aanvankelijk kwam ik niet veel verder dan het sponsoren van nieuwe (netwerk)initiatieven (people) en maatregelen waardoor ik minder printjes hoefde te maken (Planet). De verzorging van dikke mappen geprint studiemateriaal  door een online leeromgeving op te zetten voor mijn deelnemers, had echt impact.

Maar de uitdaging bleef knagen. Er moest meer te halen zijn, onze inspanningen waren in mijn ogen te marginaal voor duurzaamheid.

Mijn bewustwording

Totdat ik een speech aan het voorbereiden was voor een groep trainers en coaches die hun Post-HBO diploma bij ons kregen uitgereikt. Ik wilde ze graag vertellen hoe fantastisch ze gewerkt hadden aan hun eigen ontwikkeling en…..,die van vele anderen! Iedere coach in opleiding moet bij Trainers Academie minimaal drie oefenklanten zoeken om minimaal vijf coachgesprekken mee te voeren. Dat betekent bij een groep van twaalf deelnemers in ieder geval 180 coachgesprekken met minimaal 36 oefenklanten! In één keer besefte ik dat we met het uitvoeren van onze coachopleidingen heel veel mensen helpen! Met onze trainersopleiding is het vergelijkbaar: grote aantallen mensen die getraind worden door onze trainers in opleiding. Trainers Academie heeft samenwerkingen met diverse organisaties waar onze trainers in opleiding vlieguren opdoen in het geven van trainingen.

Strategie partners

Onze strategie partners zijn eigenlijk allemaal instellingen/bedrijven, vooral in de non-profit, die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben. Denk bijvoorbeeld aan Humanitas, Vrouwen Vooruit, New Dutch Connections, YFU Nederland, etc. Kijk zelf maar eens op onze webpagina strategie partners

Al jaren duurzaam

Ik ben dus tot het besef gekomen dat Trainers Academie al jaren duurzaam aan het ondernemen is. Onze bijdrage, en die van onze deelnemers en duizend afgestudeerden, aan de factor people is substantieel. En ik ben daar best trots op!

Geschreven door

Annelies Tegel

Directeur Trainers Academie

Geef een reactie