Hoe trots ben jij (nog) op je vak?

Hoe trots ben jij (nog) op je vak?

Deze vraag stelde ik afgelopen week tijdens de NOBTRA visiedag voor professional trainers. Verbaasde en ook kritische ogen keken mij aan en de wedervraag werd snel gesteld: ‘Hoezo, iedere trainer is toch trots op zijn vak?’

Ik snap die reactie wel. Natuurlijk is iedere professional trainer altijd weer trots en blij wanneer deelnemers enthousiaste reacties delen over een genoten trainingsdag. Ik weet als geen ander hoe voldaan je je dan voelt en hoe trots weer huiswaarts keert.

En toch stel ik de vraag nóg een keer: Hoe trots ben jij (nog) op je vak?

Ik doel namelijk op het imago van ons vak trainen in het algemeen. Waar blijft onze trots wanneer media het beeld schetsen dat de effectiviteit van trainingen nihil is en, erger nog, dat van de meeste trainingen de effectiviteit niet eens kan worden aangetoond!

Wat vind je hiervan? Doet het je geen pijn dat ons vak zo weinig effect blijkt te hebben of in ieder geval zo’n zwak imago heeft? Daagt het je uit om nog beter te willen worden of laat je het van je afglijden?

Op zoek naar betere effectiviteit zie ik menigeen hypes aangrijpen. Een voorbeeld is de 70-20-10 regel, welke pretendeert dat slechts 10% van het leren gebeurt in onze zaaltjes. Dat deze ‘wetmatigheid’ alweer grotendeels achterhaald is, daar hoor je dan bijna niemand meer over. Maar ondertussen zijn wij, trainers, als Pokémon-jagers aan het zoeken naar interventies die de toets van de 70-20-10 regel kunnen doorstaan en storten we ons op e-learning, webinars, flipped classrooms… en noem nog maar een paar trends. Bij mij rijst vervolgens de vraag:

Waar zijn wij mee bezig trainers?

Ik bedoel dit serieus: Gaan die vernieuwingen het aanzien van ons vak echt wel verbeteren? Gaan we niet voorbij aan het probleem dat er misschien al te veel ondermaatse trainers zijn, ongeacht hun methodiek? Kunnen we dan geen andere wegen vinden om ons imago op te vijzelen? En als je dan zo trots op je eigen presteren bent, hoe maken we dan samen zichtbaar dat er met jou veel vakgenoten zijn die wel degelijk effectief trainen?

Hoe kunnen we met overtuigende bewijzen komen dat ons mooie vak er nog steeds toe doet?

Ik ben super benieuwd naar jullie reacties!

Annelies Tegel

directeur

Trainers Academie

Geef een reactie